Costurile studenţiei româneşti .


Costurile studenţiei româneşti

Mareste poza Studentul roman

Septembrie este luna în care începe marea migraţie a câtorva sute de mii de studenţi către oraşele universitare.

Suma minimă pentru o lună de studenţie, în afara taxelor semestriale, se duce undeva la 600 de lei, iar dacă ai fost înzestrat cu părinţi potenţi financiar şi generoşi poţi savura din plin huzurul studenţiei fără să fii mereu strâmtorat şi fără să simţi că nu te bucuri din plin de tinereţe.

Partea întunecată a studenţiei are de-a face cu mizeria din căminele în care trebuie să umbli cu ţeava de duş în buzunar şi să foloseşti toaletele din facultate pentru a evita boli precum hepatita, cu orele prelungite de studiu combinate cu diverse munci de compromis, de obicei part-time sau cu program de noapte, cu călătoriile regulate cu trenul până în te miri ce colţ de ţară, pentru a te întoarce cu un pachet de mâncare pe care nu eşti sigur că nu ţi-l fură colegii în prima zi, şi cu adaptarea la viaţa aglomerată, competitivă şi adesea stresantă a Capitalei, mai ales dacă ai trăit într-o localitate provincială liniştită.

Partea luminoasă a studenţiei poate însemna o continuă petrecere cu prietenii, singurele perioade în care eşti nevoit să iei o scurtă pauză de la distracţie fiind sesiunile.

Bani pentru studiu. Unii spun că în contextul studenţesc diferenţele de clasă nu se văd şi adesea nici nu contează, pentru că farmecul personal şi sex-appealul sunt mai mult decât suficiente pentru a deveni cel mai popular din campus.

Pentru mai multe detalii cick aici

About © Costin Rbsv.

Visez ca şi când aş trăi pentru totdeauna, trăiesc ca şi când aş muri azi. Încerc să înteleg lumea, viaţa aşa cum sunt ele.

Posted on 06/09/2008, in viata and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

 1. violeta shalom

  Studentia este o perioada tare frumoasă din viaţa unui tanar, dar e si o… arma cu doua taisuri, pentru ca este (prima) perioada din viaţa tanarului, abia ieşit din adolescenta, cand pleaca de acasa, si sta singur intr-o alta localitate. Si trebuie sa dea dovada de multă tarie de caracter sa nu se lase luat de val. Pentru ca aceste schimbari ii vor modifica modul de gandire, ii vor forma o mentalitate care va deveni – in timp – crez de viata.

 2. Asa este Violeta, caracterul se modeleaza pe perioada studentiei.Insa cine stie ce vrea in viata, va sti motivul pentru care se afla acolo si unde vrea sa ajunga.

 3. cine vrea face şi se descurcă . Cine nu vrea , se descurcă cum o putea .

  nu sunt de părere ca în perioada studenţiei se modelează caracterul . Caracterul începe să se formeze de mic . Deja din liceu sau chiar generală tinerii ar trebui să ştie cam ce şi cum . În studenţie deja ar trebui să aibă o idee formată cât de cât şi să nu fie luaţi de un val şi altul .

  trebuie însă curaj să faci ce-ţi place , să alegi cu inteligenţă persoanele cu care vei dezvolta prietenii , afaceri sau viitoare proiecte . Rămân la ideea că dacă vrei să faci ceva cu viaţa ta , nu pierzi timpul . Bineînţeles , poţi să te distrezi la maxim dacă reţii că trebuie să faci ceva şi cu viaţa ta .

 4. violeta shalom

  In comentariu, cand m-am referit la „formarea mentalitatii” am facut referire la faptul ca atunci, in peioada studentiei, tanerii pleaca (cei mai mult dintre ei) pentru prima data de acasa, ca sa locuiasca, pentru mai mult timp, singuri, fara parinti, intr-o colectivitate noua, pe care nu o cunosc – cum e cazul celor ce stau in camin. Si acest lucru cred ca e definitoriu pentru formarea unui caracter, in conditiile evadarii de sub cerintele parintilor, lucru la care au fost supusi pana acum.

 5. …..farasens,ai dreptat intr-un fel.Insa cand esti in generala ba chiar si in liceu nu poti ava o viziune despre viata, atat de vasta.Eu cred ca in facultate se ajunge in punctul culminant unde fiecare tanar isi acumuleaza totalitatea cunostintelor pentru viitorul sau in perioada imediat urmatoare.Cred ca atunci are destul discernamant pentru a alege ce va fi si ce va face.

 6. @ violeta : înţeleg unde baţi . Tinerii au deja format un caracter când pleacă de acasă . Chiar dacă stau sub mâna părinţilor tot există tineri care se ţin de treabă , care vor ceva de la viaţă ( chiar dacă înainte de a ajunge studenţi nu prea ştiu ce ) , tineri care nu prea vor ceva de la viaţă şi tot aşa . Studenţia nu poate decât să-i înfunde pe cei care nu au chef de treabă şi să-i propulseze pe cei care au chef . Defineşte într-un fel caracterul , poate că-l redefineşte . Le dă posibilitatea să facă alegeri , să evolueze , să înveţe mai multe şi să cunoască fel şi fel de oameni .

  @ costin : ai dreptate în ce spui . În liceu şi generală eşti încălţat în anumite idei şi situaţii locale . La facultate poţi avea posibilitatea să vezi mai multe , să comunici cu diverşi studenţi pe alte domenii , să faci anumite chestii şi să-ţi dai seama ce vrei de la viaţă .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: