Alarmă pentru Europa: încalzirea globală


Una din regiunile cele mai afectate de încălzirea globală este chiar Europa. Studiul realizat de Agenţia Europeană pentru Mediu împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Comisia Europeană evidenţiază schimbările ireversibile care vor avea loc. Cele mai afectate zone sunt cele montane şi cele de coastă.
Dat fiind faptul că schimbările climatice reprezintă o realitate şi sunt deja inevitabile, în Europa, patru milioane de oameni vor fi afectaţi şi 2.9 miliarde de euro investiţi în bunuri materiale vor fi pierduţi din cauza creşterii nivelului mărilor. Estimările recente arata că pagubele cauzate ar putea totaliza 18 miliarde de euro anual.

Nici Romania nu a scăpat de efectele negative înregistrându-se creşteri ale temperaturilor cu pana la 0.8 grade Celsius faţă de media normală. În plus, cantitatea medie de precipitaţii a fost sub limita inferioară în ultimii ani şi este în continuare în scădere.

În cazul în care temperaturile vor creşte cu mai mult de 1°C, consecinţele vor fi grave şi ireversibile, ameninţă cercetătorii. Din cauza efectelor încălzirii globale suferă atât ecosistemul căt şi oamenii. În 2003, 12 ţări europene au raportat moartea a unui total de 70.000 de persoane din cauza unui val de căldură care a avut un efect devastator.

3009_1_2.jpg

 

Pe lângă extinderea zonei de activitate umană, dezvoltarea tehnologică a lasat urme considerabile şi în aer şi apa. Emisiile de substanţe au schimbat fundamental atmosfera şi climatul. Oceanele, mările, râurile şi lacurile suferă şi ele de poluare excesivă şi necontrolată.

Guverne si organizaţii internaţionale investesc din ce în ce mai mulţi bani în campanii de constientizare şi în programe de reciclare şi de protecţie a mediului. Legislaţia internatională devine din ce în ce mai dură, măsurile luate sunt din ce în ce mai drastice. Efectele negative ale comportamentului iraţional caracteristic deceniilor trecute au inceput să se simta deja. Problema care se ridică este dacă vom putea controla în timp şi în mod eficient aceste efecte pentru a prelungi viaţa pe Terra aşa cum o ştim.

Sursa: Naţional Geographic; mmediu.ro; Hit.ro

About © Costin Rbsv.

Visez ca şi când aş trăi pentru totdeauna, trăiesc ca şi când aş muri azi. Încerc să înteleg lumea, viaţa aşa cum sunt ele.

Posted on 01/10/2008, in Fără categorie and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: