Căştile, periculoase pentru auz.


Persoanele care ascultă muzica tare la căşti riscă să rămână surde într-o perioadă relativ scurtă de timp.
Deşi este evident pentru toată lumea că sunetul puternic are efecte puternice asupra receptorilor auditivi, specialiştii atrag acum atenţia asupra unor cifre şi date îngrijorătoare.  O echipă de cercetare de la Scienţific Committee on Emerging and Newly Indetified Healh Risks atrage atenţia că majoritatea nu realizează decât prea târziu daunele ireparabile provocate. Cei care ascultă cinci ore de muzică pe săptămână la volum foarte mare se expun unui zgomot comparabil cu cel provocat de un avion când decolează.Paradoxal, studiul nu îi vizează numai pe adolescenţi sau pe tineri în general, ci şi pe cei în vârstă care ascultă muzică la căşti la un volum prea mare.
casti.jpg

Conform studiului, cei care ascultă mai mult de oră pe zi, zilnic, în astfel de condiţii, îşi pierd auzul după aproximativ 5 ani. Este vorba de aproximativ 5 până la 10% din totalul celor care folosesc aparate cu căşti.

În 2006, în Statele Unite, un bărbat a dat în judecată Apple, susţinând că publicul nu a fost avizat de către companie asupra riscului la care se expune. Motivaţia şi dovada plângerii a constat în faptul că iPod poate produce sunete până la 115 decibeli, deşi limita maximă de siguranţă este considerată de 89 de decibeli. 

Împotriva acestor efecte au fost propuse, de-a lungul timpului, diferite soluţii: să nu se asculte muzica la căşti mai mult de o oră pe zi şi atunci doar dacă volumul este la maximum 60% sau ca aparartele să fie limitate la 90 de decibeli.

Între timp, tot mai multe persoane se plang de probleme de auz. Anul trecut, în Marea Britanie, Royal Naţional Insitute for Deaf People a avertizat că mai mult de două treimi dintre tinerii care folosesc în mod regulat MP3 playere s-au plâns de probleme premature de auz.

Discuţia despre riscuri şi beneficii continuă, pe masura ce apar noi probleme. Asta nu împiedică însă, nici pe departe, dezvoltarea acestei pieţe. Creştera cifrelor de vânzări este destul de spectaculoasă: în ultimii patru ani, de la 184 la 246 de milioane de bucăţi pentru device-urile audio portabile în general şi de la 124 la 165 de milioane pentru MP3 playere.

Sursa: New York Times

Anunțuri

About © Costin Rbsv.

Visez ca şi când aş trăi pentru totdeauna, trăiesc ca şi când aş muri azi. Încerc să înteleg lumea, viaţa aşa cum sunt ele.

Posted on 13/10/2008, in Fără categorie and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 comentariu.

  1. this is not funny…not even half funny 😦

    mie imi place sa ascult muzica f tare la casti…cred ca trebuie sa ma controlez…..nu vreau sa surzesc ;))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: