Eşti dependent de computer ?


Dacă acum câţiva ani se vorbea despre dependenţa de televizor, acum, acesta este un obiect de mult uitat şi „demodat”. În ultimul timp, computerul şi, implicit, Internetul au devenit fenomene extrem de răspândite, constituind o problemă socială reală. 

Dependenţa de computer şi de lumea virtuală este împărtăşită în egală măsură de persoane de toate vârstele: copii, tineri, maturi, femei, bărbaţi, studenţi sau angajaţi. Dependentul îşi verifică obsesiv căsuţa de e-mail, se joacă pe Internet ore întregi fără a se ridica din faţa computerului, are mai mare încredere în prietenii de pe chat decât în cei reali, îşi neglijează familiile, slujbele şi chiar sănatatea şi igiena personală. 

Totuşi, puţini oameni sunt într-adevar dependenţi de computer ca şi de un obiect fizic. Acest lucru e demonstrat de timpul petrecut online de către majoritatea celor care dispun de o conexiune la Internet. dependenta.jpg
Din fericire, dependenţa de computer este foarte diferită de cea de substanţe nocive. În tehnologie, există numeroase motive „legitime” pentru care o persoana alege să petreacă ore întregi în faţa computerului. De exemplu, utilizarea excesivă a camerelor de chat sau a e-mail-ului ar putea umple golul singurătăţii şi ţine locul unei relaţii; pe Internet nimeni nu ştie cine eşti, ce faci sau cum arăţi, de aceea, persoanele cu aptitudini sociale mai slab dezvoltate preferă comunicaţiile electronice pentru a-şi ascunde adevarata înfăţişare şi pentru a se simţi, în general, mai puţin inhibaţi în comparaţie cu discuţiile „face-to-face”.

Interzicerea totală a folosirii computerului nu este soluţia ideală. Dacă, în cazul copiilor, lucrurile încă se mai pot îndrepta odată cu conştientizarea de către părinţi că odraslele lor au o problemă, cei care au trecut de vârsta copilăriei trebuie să conştientizeze, singuri sau ajutaţi, pericolele ce îi pândesc. 
dependenta2.jpg
Medicii şi psihologii consideră că însăşi tehnologia este vinovată de amploarea acestui fenomen, însă, ca oricare altă dependenţă, şi aceasta poate fi tratată. Se pare ca o metoda eficienta este apelarea la un medic terapeut care să ajute pacientul în identificarea şi rezolvarea problemei. De asemenea, există şi tratament medicamentos care face pacientul să stea departe de ceea ce îi face rău dar şi terapia în grup, atât de folositoare în alte cazuri de dependenţă. 

Termenul de dependenţă în acest domeniu a fost folosit pentru prima data în anul 1989 de catre M. Shotton, în cartea „Computer Addiction”, deşi conceptul a fost dezvoltat ulterior, fiind studiat şi cercetat. 

Sursa: NewScientist; Hit.ro

Anunțuri

About © Costin Rbsv.

Visez ca şi când aş trăi pentru totdeauna, trăiesc ca şi când aş muri azi. Încerc să înteleg lumea, viaţa aşa cum sunt ele.

Posted on 17/10/2008, in Fără categorie and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: