Maşina viitorului, fără şofer.


Ideea unei maşini de transport care să nu fie condusă de un şofer şi care poate fi controlată prin intermediul unui sistem computerizat este o noţiune futuristică pentru mulţi dintre noi.

Odată cu criza fără precedent a combustibilului şi petrolului, câţiva cercetători americani susţin că viitorul oraselor noastre este maşina electrică, automată, uşoară, denumită de aceştia “podcar”.

“Era timpul să construim oraşe pentru oameni şi nu oraşe pentru automobile”, susţin cercetătorii care s-au implicat în construirea unor astfel de maşini. Podcar-ul aduce o armonie perfectă între intimitatea şi autonomia oferite de maşinile obişnuite şi transportul în comun. Pe lângă aceste aspecte, maşina va fi pusă în miscare prin utilizarea energiei electrice regenerabile.

Spre deosebire de maşinile obişnuite de tranzit, podcar-ul poate transporta de la doi până la zece pasageri, în timp ce se reduce utilizarea de combustibil şi congestionarea traficului.

Maşina va funcţiona precum un ascensor, dar pe orizontală, iar cercetătorii susţin că va fi cu mult mai sigura decât un automobil obişnuit. Vehiculul parcurge şapte kilometri în 12 minute, circulă pe şine amplasate deasupra solului şi va putea fi chemat la comanda de către călătorii care aşteaptă în staţiile special amenajate.

În prezent, într-un oraş suedez se testează deja vehiculul ultramodern. De asemenea, în Londra şi într-un oraş din Emiratele Arabe Unite se intenţionează cumpărarea şi folosirea podcar-urilor în condiţiile în care costurile de implementare a unui astfel de sistem de transport reprezintă doar 25% din suma totală necesară pentru construirea unui sistem normal de cale ferată.

O schimbare de acest gen este binevenită în condiţiile în care sistemul actual de transport de persoane se îndreaptă rapid către un punct mort. Maşinile au dominat peisajul urban încă de acum câteva decenii, sau chiar de acum un secol, pentru unele ţări mai avansate. Ne-au “furat” din spaţiu şi ne-au poluat aerul.

Maşinile obişnuite nu vor fi înlocuite prea curând şi, de fapt, nici nu se vrea acest lucru. Cel puţin momentan. Cei sceptici, totuşi, spun că o astfel de maşină ar fi mult prea complexă şi costisitoare pentru vremurile în care trăim. Dar dezvoltatorii maşinii spun că au depăşit deja cele mai multe obstacole tehnologice şi, acum, trebuie doar să convingă şi sistemele politice şi culturale că maşina fără combustibil şi şofer este o alternativă eficientă la automobilul normal, cu care ne-am obişnuit până acum.

Sursa: SciTech Today; Hit.ro

Anunțuri

About © Costin Rbsv.

Visez ca şi când aş trăi pentru totdeauna, trăiesc ca şi când aş muri azi. Încerc să înteleg lumea, viaţa aşa cum sunt ele.

Posted on 18/10/2008, in Fără categorie and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 comentariu.

  1. Mai urmeaza sa apara masiniile zburatoare 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: