Se amână ascultarea telefoaneleor !


Guvernul a adoptat miercuri un memorandum de amanare a aplicarii art_99544_1prevederilor Legii 298/2008 privind retinerea datelor din retelele de comunicare electronica, pana pe 31 decembrie 2009, a anuntat, printr-un comunicat, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Guvernul intentioneaza sa promoveze o ordonanta de urgenta astfel incat legea privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii sa fie amanata pana pe 31 decembrie 2009.

Masura vine ca urmare a obiectiilor venite dinspre autoritati si operatorii vizati de lege, informeaza Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale(MCSI).

„Prin intrarea in vigoare a acestei legi, activitatea de urmarire penala este mult ingreunata si in unele cazuri chiar blocata. In plus, nu toti furnizorii de servicii si retele publice de comunicatii electronice sunt pregatiti conform prevederilor legale pentru a respecta confidentialitatea datelor solicitate si nici nu pot asigura intr-un mod unitar gestionarea procesului de retinere si prelucrare a datelor”, a precizat, intr-un comunicat de presa remis NewsIn, MCSI.

MCSI a mentionat ca intentioneaza sa elaboreze un plan operational, astfel incat sa fie asigurate toate premisele aplicarii Directivei Europene 2006/24/CE, in baza careia a fost creata legea 298/2008, si care sa nu aiba efecte negative asupra activitatilor desfasurate la nivelul institutiilor publice cu competente in domeniu, operatorilor economici si opiniei publice.

Astfel, ministerul va colabora cu autoritatile si operatorii interesati si, totodata, va desfasura campanii de informare a opiniei publice cu privire la prevederile legii de retinere a datelor si consecintele implementarii acesteia.

Legea 298/2008, care a intrat in vigoare in 21 ianuarie 2009, stabilea obligatia furnizorilor de servicii si retele publice de comunicatii electronice de a retine timp de 6 luni anumite date generate sau prelucrate. Informatiile colectate puteau fi puse la dispozitia autoritatilor competente in scopul utilizarii in cadrul activitatilor de cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave, aplicandu-se doar datelor de trafic si de localizare a persoanelor fizice si juridice, pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului inregistrat.

Mai multe organizatii neguvernamentale, printre care si Asociatia ProDemocratia, APADOR-CH si Centrul de Resurse Juridice au solicitat Avocatului Poporului, printr-o scrisoare din 5 februarie 2009, sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la limitarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor, adusa de Legea 298/2008

Sursa:9AM.ro

Anunțuri

About © Costin Rbsv.

Visez ca şi când aş trăi pentru totdeauna, trăiesc ca şi când aş muri azi. Încerc să înteleg lumea, viaţa aşa cum sunt ele.

Posted on 26/02/2009, in la zi and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: