Târziu ?!!…şi nu prea !” Există o vârstă potrivită pentru a urma cursurile unei facultăţi? Cu siguranţă, răspunsul este unulafirmativ. Da, există o vârstă tocmai bună pentru a începe o facultate: cea la care poţi luă cea mai bună decizie pentru tine. Care este, însă, vârsta ăsta? Este cea care te determină să alegi o facultate pentru că vrei să o faci, pentru că ai nevoie de ea şi nu pentru că ţi se impune sau pentru că se poartă.

Teoretic, lucrurile sună bine până aici. Excelent de bine chiar. Cu alte cuvinte, la vârsta x simţim că în viaţa asta dorim să fim ingineri, medici, economişti, jurnalişti etc, ne interesăm, întrebam de ce studii am avea nevoie pentru a ne transformă dorinţa în realitate, învăţăm pentru admitere său ne pregătim dosarul şi luăm drumul către facultate. Dacă scenariul ăsta se întâmplă la 17, 18, 19 ani… am putea spune că situaţia este una ideală. Eşti pe băncile şcolii, nu ţi-ai pierdut exerciţiul memorării, al asimilării unor rafturi întregi de cărţi, eşti încă pe banii părinţilor (meditaţiile sunt binevenite, grijile pentru ziua de mâine nu există sau sunt minime). În plus, ai în favoarea ta entuziasmul specific vârstei, optimismul şi sentimentul că lumea poate fi cucerită .

Însă, cum ţi s-ar părea dacă la vârsta mai sus menţionată am mai adaugă un 10, 15 ani? . Cum ţi s-ar părea scenariul ăsta: în buletin 40 de ani, în carnet proaspăt student? Utopic, fanny, sau doar des întâlnit în ziuă de azi?
batran
De ce ne-am ascunde după degete? Tot mai multă lume alege astăzi statutul de student la o vârsta la care ar putea să aniverseze ani buni de la terminarea facultăţii. Motivele? Bună întrebare. De ce ai alege să faci o facultate la o altă vârsta decât cea clasică? De ce ai alege vârsta maturităţii pentru a urmă o facultate?
Pai…..
1. Îţi descoperi adevărata vocaţie mai târziu.
2. Îţi doreşti completarea studiilor cu o a două facultate.
3. Realitatea, ofertă profesională s-au diversificat mult de la terminarea studiilor liceale încât au apărut domenii, joburi şi facultăţi noi care te atrag.
4. Ai reuşit să elimini toate inconvenienţele care te-au împiedicat în momentul terminării liceului să urmezi facultatea dorită (o situaţie financiară precară, un copil făcut la o vârsta fragedă).

Contraargumentele nu întârzie să apară. De ce nu ai face facultate la o vârsta ceva mai înaintată? – S-ar putea să ai o familie (posibilitatea ăsta este foarte mare) care să îţi ocupe tot timpul său cea mai mare parte a lui. Copiii rămân copii chiar dacă nu mai sunt nişte micuţi, soţul… este soţ… treburile casnice… etc.
– E mai mult decât posibil să ai un job care să te solicite mult şi care să nu îţi mai lase timp liber şi pentru şcoală.
– Şi dă… aşa cum spune multă lume… s-ar putea să fie prea târziu pentru a începe un alt drum, o nouă carieră.

Prin urmare, există atât argumente pro cât şi argumente contra când vine vorbă de studiile urmate la vârsta maturităţii. Că întotdeauna, când este vorbă de propriul tău drum, este bine că deciziile să le iei singur. Sfaturile venite din afară pot părea bune sau bine intenţionate. Şi poate că nu doar par, poate că şi sunt.

Dacă, însă, vei reuşi să te detaşezi de tot ceea ce auzi în jurul tău, de toate sfaturile şi părerile care, de cele mai multe ori, ţi se oferă gratuit, fără a fi cerute, vei vedea situaţia mult mai clar, mai limpede. Vei putea, astfel, să iei decizia cea mai potrivită pentru ţine.

Niciun moment nu trebuie să uiţi că facultatea o faci pentru ţine. Decizia nu poate decât să îţi aparţină în totalitate, luând în considerare perspectivele pe care ţi le deschide, dar şi drumul ce urmează a fi parcurs până în acel moment.

Dacă programul zilnic nu îţi permite să urmezi cursurile de zi ale unei facultăţi, poţi optă pentru cursuri la distanţă. Cu unele excepţii (Medicină, Politehnică, Teatru şi Film), universităţile oferă această posibilitate de care ar fi bine să profiţi.

După cum vezi, soluţii există. Dacă doreşti să urmezi o facultate când vârsta biologică nu mai este una foarte tânără… poţi. O singură problemă mai rămâne: cea a timpului pe care trebuie să îl rezervi studiului. Puţină ingeniozitate şi ceva mai multă voinţa te vor scoate şi din această dilemă. Câteva pagini de curs citite seară, înainte de culcare, alte câteva în drum înspre şi dinspre job, în metrou, autobuz, altele la cafeaua de dimineaţă… şi situaţia pare să arate altfel. În perioadă sesiunii – câteva zile de concediu… şi deja nu mai pare atât de greu.

Nu uita:

Dacă simţi că trebuie să îţi completezi studiile, nu sta pe gânduri! „

Anunțuri

About © Costin Rbsv.

Visez ca şi când aş trăi pentru totdeauna, trăiesc ca şi când aş muri azi. Încerc să înteleg lumea, viaţa aşa cum sunt ele.

Posted on 27/03/2009, in la zi and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: