2010 vai` mama noastră


Va mai aduceti aminte de valva facuta acum doua luni parca despre gainile stresate?

Se spunea caci gainile care sunt crescute intr-un spatiu mai mic decat o coala A4, sunt stresate, iar ouale facute de acestea, ne pun in pericol sanatatea.

Se batea moneda foarte tare pe calitatea oului si pe numarul inscris pe el, acesta spunand care este mai sanatos, in functie de mancarea administrata gainilor cat si de spatiul alocat.

Inteleg asta si pe buna dreptate. La cum sunt intretinute bietele animale si la cum sunt tratate, cred ca nu se mai pune problema stresului ci mai de graba a maltratarii lor.

Gainile traiesc in custi mici, fiecare gaina avand un spatiu vital de doar 550 centimetri patrati, mai putin decat suprafata unei coli A4. De cele mai multe ori, chiar si 6 gaini pot imparti aceeasi cusca. Custile sunt aranjate pe doua randuri si suprapuse pe 8 niveluri. Gainile stau inghesuite, pe plasa de sarma, fara lumina naturala. Nu isi pot misca picioarele si aripile si nu pot face baie in nisip. Vitamine sintetice, medicamente si coloranti sunt adaugati zilnic in hrana gainilor. Un numar impresionant de gaini isi pierd viata zilnic din aceasta cauza.

O interdictie la nivelul UE a acestor baterii este planificata pentru 2012, data de la care doar custile imbunatatite vor fi acceptate. Acestea confera un total de 750 centimetri patrati pentru fiecare gaina. Custile includ si un cuibar pentru depunerea oualor, un loc de odihna si o zona de scormonit in pamant. In Germania si Olanda, “cresterea in grupuri mici” nu intruneste conditiile pentru custile imbunatatite. Acest termen este inselator pentru consumatori, deoarece da impresia ca animalele traiesc intr-un oarecare confort. Cu toate acestea, fiecare pasare are doar 800 centimetri patrati de spatiu vital si sunt 60 de pui tinuti in fiecare baterie.

In toate aceste tipuri de crestere se folosesc baterii unde puii si gainile traiesc in conditii necorespunzatoare. Ouale din grupurile mici de crestere nu trebuie sa va induca in eroare: fiti atenti la stampila de pe ou! 3 inseamna gaini crescute in baterii!

About © Costin Rbsv.

Visez ca şi când aş trăi pentru totdeauna, trăiesc ca şi când aş muri azi. Încerc să înteleg lumea, viaţa aşa cum sunt ele.

Posted on 12/04/2010, in viata and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 7 comentarii.

  1. wOw .. 😐 am vazut mai demult un documentar despre animale maltratate .. nu mai tin minte exact cum se numea .. dar am ramas socata ! sunt atatia care maltrateaza fara nici o remuscare ! Trist 😦

  2. @th3sha` – foarte trist. Si ca sa vezi cate cazuri sunt, cand ai timp citeste si asta https://rebusulvietii.wordpress.com/2009/03/09/terifiant/

  3. Am vazut documentarul acum multa vreme si-am ramas frapata…
    Si se spune ca la noi e cum e, dar aia!? Animalele astea numite ” oameni ” ? Urat, trist … 😐

  4. Asa este, ce sa mai spunem, se stiu destul de bine lucrurile acestea si nu se face nimic.

  5. Bagam foi A3 si rezolvam problema…

  6. @Filip – daca asta ar fi solutia ca aceste animale sa nu mai fie maltratate, ce bine ar fi. Inteleg doza ta de umor, insa e grav ce se petrece.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: