Top 10 filme româneşti pe care trebuie să le (re)vezi


Selecţia este subiectivă nu trebuie să fie şi adevărat ce scrie aici. Oricum puteţi să facţi o selecţie personală printr-un comment. Vă aştept.

Restul e tăcere (2007)

Regia: Nae Caranfil

Distribuţie: Marius Vizante, Ovidiu Niculescu, Mirela Zeta

Descriere: La începutul secolului XX, tânărul Grig se zbate din răsputeri pentru a realiza primul film autohton. Dar în lumea dominată de teatru şi bâlciuri, singurul care pariază pe un succes al cinematografiei este înstăritul moşier Leon. Acesta se decide să investească banii necesari pentru realizarea peliculei „Războiul de Independenţă”. O poveste adevărată care ne arată cât de ambiţioşi trebuie să fim în faţa problemelor ce apar inevitabil în viaţa personală, dar mai ales la realizarea proiectelor.

E pericoloso sporgersi (1993)

Regia: Nae Caranfil

Distribuţie: George Alexandru, Nathalie Bonnifay

Descriere: Ca şi multe alte filme apărute după revoluţie, E pericoloso sporgersi prezintă viaţa unor români din perioada comunismului. Unele personaje îşi joacă chiar propriul rol. Ceea ce face din acest film o producţie de top, este limbajul colorat, umorul şi peisajul tipic românesc.

Cel mai iubit dintre pământeni (1993)

Regia: Şerban Marinescu

Distribuţie: Ştefan Iordache, Dorel Vişan, Gheorghe Dinică, Maia Morgenstern, Mircea Albulescu

Descriere: Filmul, cu mici modificări, reprezintă adaptarea romanului cu acelaşi nume scris de Marin Preda. Petrini, profesor de filosofie la începutul anilor ’60, este săltat de securişti din propria casă, chiar în timpul unei partide de sex. Urmează o anchetă fără drept de apel, în urma căreia comuniştii îl trimit pe protagonist direct la închisoare. După 10 ani de supravieţuire în condiţii teribile, Petrini revine acasă şi încearcă să-şi refacă viaţa. Dar apropiaţii l-au uitat, aşa că trebuie să treacă peste şocul schimbărilor şi să-şi găsească un loc în societate. Reîntâlnirile cu vechile cunoştinţe, printre care şi foştii agenţi de securitate, ilustrează perfect cât de scurt este drumul de la extaz la agonie când eşti un incompetent cu putere executivă. Atmosfera pe tot parcursul filmului este apăsătoare, însă pe alocuri presărată cu dialoguri extrem de amuzante care cu siguranţă nu vor fi uitate.

Extrase memorabile: Ce începe cu „P”, se termină cu „ulă” şi are păr? Răspuns: Pensulă.

Eu când vreau să fluier, fluier (2010)

Regia: Florin Şerban

Distribuţie: Ada Condeescu, George Piştereanu, Papan Chilibar, Mihai Constantin

Descriere: După patru ani petrecuţi într-un penitenciar pe malul Dunării, Silviu a avansat în ierarhia de dormitor, devenind Jupân. Cu două săptămâni înainte de eliberare, primeşte o vizită neaşteptată. El află că mama lui s-a întors acasă după mult timp din Italia şi vrea să-l ia pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile să găsească o soluţie. Cele cinci zile devin o eternitate când Silviu se îndrăgosteşte de o studentă frumoasă la Sociologie, Ana, venită în practică la penitenciar. Copleşit de emoţii şi presat de timp, Silviu închide ochii. Libertatea, vântul, drumul, primul sărut. Din acest moment i se poate întâmpla orice.

Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (2006)

Regia: Cătălin Mitulescu

Distribuţie: Dorotheea Petre Eva, Timotei Duma

Descriere: Povestea unei adolescente îndrăgostite care vrea să fugă din ţară împreună cu prietenul şi a fratelui ei care, la doar şapte ani, ia decizia vieţii. Acţiunea se petrece pe vremea lui Ceauşescu, chiar în anul în care a avut loc Revoluţia.

Nea Mărin miliardar (1979)

Regia: Sergiu Nicolaescu

Distribuţie: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Stela Popescu, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, Puiu Călinescu

Descriere: Cea mai cunoscută şi apreciată comedie românească nu mai are nevoie de nici o prezentare. Merită văzută, revăzută şi re-re-revăzută.

California dreaming (2007)

Regia: Cristian Nemescu

Distribuţie: Armand Assante, Jamie Elman, Răzvan Vasilescu, Maria Dinulescu Descriere: Filmul regretatului Cristian Nemescu, chiar dacă a rămas „Nesfârşit”, este o producţie de top, premiată şi recunoscută la nivel internaţional. Scenariul pleacă de la o întâmplare reală petrecută în 1999, în timpul conflictului din Kosovo, când un şef de gară dintr-un sat românesc a oprit un tren NATO.

În film, acelaşi şef de gară opreşte trenul NATO cu echipament militar păzit de soldaţi americani care traversează România fără acte de transport, dar având aprobarea verbală a guvernului român. Echipamentul trebuie să ajungă de urgenţă în Kosovo, iar oprirea neaşteptată de la Capâlniţa va genera o serie de probleme, transformând mica asezare românească într-un sat al tuturor posibilităţilor.

Moartea domnului Lăzărescu (2005)

Regia: Cristi Puiu

Distribuţie: Luminiţa Gheorghiu, Ioan Fiscuteanu

Descriere: Este probabil cel mai trist film cu umor, un film care arată situaţia gravă din sistemul de sănătate din România. Povestea unui om neputincios care ajunge la spital şi este trimis cu nepăsare dintr-un loc în altul, până acesta moare, nu face parte dintr-un scenariu imaginar – vedem aproape în fiecare zi la ştiri . Asta e ţara în care trăim!

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007)

Regia: Cristian Mungiu

Distribuţie: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov

Descriere: Filmul care a şocat lumea civilizată prezentând în cele mai mici detalii povestea unei tinere care vrea să avorteze ilegal în România anilor ’80. Cristian Mungiu a primit o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, dar producţia per ansamblu a câştigat şi alte premii prestigioase.

Filantropica (2002)

Regia: Nae Caranfil

Distribuţie: Mircea Diaconu, Gheorghe Dinică, Mara Nicolescu, Viorica Vodă, Florin Zamfirescu

Descriere: Filantropica, deşi nu a fost distins cu atâtea premii precum „4, 3, 2” sau „California Dreaming”, este în opinia mea cel mai bun film românesc din toate timpurile. L-aş revedea la orice oră, aşa cum aş revedea şi „Pulp Fiction” (în calendar am stabilită o zi denumită „Pulp Fiction Day”).

În Filantropica, Nae Caranfil nu ne dezvăluie doar o altă latură negativă a societăţii, dar ne arată şi mecanismele de funcţionare ale cerşetoriei organizate. Nu oricum, ci cu un umor extraordinar şi cu o interpretare de nota 10.

Sunt destui naivi care cred că dând bani unui cerşetor îl ajută. Atunci poate ar trebui să ştie şi că foarte mulţi dintre cei cu vile şi maşini luxoase au ajuns la o asemenea avere pe spinarea lor.

Sursa: go4it.ro

Anunțuri

About © Costin Rbsv.

Visez ca şi când aş trăi pentru totdeauna, trăiesc ca şi când aş muri azi. Încerc să înteleg lumea, viaţa aşa cum sunt ele.

Posted on 09/05/2010, in viata and tagged , , , . Bookmark the permalink. 9 comentarii.

 1. Nu-mi place cinematografia romana moderna…
  Mi se pareau mult mai simpatice comediile de odinioara… si ecranizarile dupa romanele clasice…

 2. @DianaEmma – sunt mai frumoase acelea de care vorbesti insa sunt unele de acum regizate bine si chiar bune.

 3. Nu am spus nimic de calitatea lor in sine, de regizare.
  Am spus doar ca nu imi plac, nu sunt pe gustul meu.

  Faptul ca mie nu imi place prajitura cutare, nu inseamna ca nu a gatit-o bine bucatarul, ci ca nu e pe gustul meu. 😛

 4. @DIanaEmma – am inteles ce zici. Si eu faceam referire ca sunt unele pe care poate nu (le-ai gustat)vazut. Cine stie, poate iti vor palce. 😉

 5. De vazut le-am vazut pe toate cele enumerate aici… pai daca nu le gust (nu imi plac) trebuie sa am un motiv, nu? Ca le-am vazut si nu m-au impresionat…
  De revazut nu cred.

 6. Interesanta selectia 🙂 Cateva le-am vazut si sper ca foarte curand sa vad si „Restul e tacere” si „Eu cand vreau sa fluier, fluier”. Multam’ pentru recomandari 🙂

 7. @Alexandra – eu le-a vazut pe toate. Merita vazute.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: